Yhdistyksen toiminnasta

Tero Linnamies | 7. kesäkuuta 2021

MESTARI K:N AIKA -muistonäyttelyhankkeelle ei vielä tullut apurahaa Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahastolta joten syksyllä on seuraava mahdollisuus yrittää paremmalla onnella. Nyt näyttää siltä, että gallerioiden ja museoiden toiminta käynnistyy kuluvan kesäkuun puolenvälin jälkeen jolloin voimme jatkaa keskeytyneitä neuvotteluja alustavan suunnitelmamme edellyttämästä näyttelytilasta.

Tällä välin on yhdistykselle ilmaantunut uusi näyttelykohde. Turun Pyhän Henrikin Ekumeenisen Taidekappelin toiminnanjohtaja Aira Kuvaja otti yhteyttä ja kysyi kiinnostaisiko yhdistystä järjestää Pentti Kaskipuron muistonäyttely Taidekappelissa, joka on pienintä yksityiskohtaa myöten jo itsessään taideteos.

Kiinnostuksemme asiaan kasvoi kuultuamme, että Taidekappelin suunnittelu- ja rakennuskustannukset katettiin lainarahalla. Yksi varainhankintakeino oli taidegrafiikan myynti. Sitä tarkoitusta varten valmistettiin grafiikkasalkku, joka sisälsi neljä värillistä grafiikanlehteä ja yhden mustavalkoisen, jonka tekijänä oli taidegraafikko Pentti Kaskipuro. Grafikkasalkkuja valmistettiin 100 kappaleen sarja ja salkut olivat arvoltaan 10 000 euroa. Tasavallan presidentti Mauno Koivisto lunasti yhden, kerrottiin Turun Sanomissa 29.6.2006.

 

HILJAISET ASETELMAT

Pentti Kaskipuron grafiikkateoksia on säilytetty salkkuihin lähes 60 vedosta, joita vain harvoin on hänen taiteesta kiinnostuneet päässeet tarkastelemaan. Tähän näyttelyyn ajattelimme avata kaksi taidekauppias Bo Alverydin Ruotsiin tilaamaa salkkua vuodelta 1978. Molemmissa salkuissa on neljä grafiikanlehteä ja salkut on otsikoitu Stilleben I ja Stilleben II. Teosten aiheina erilaisista keittiön objekteista koottuja asetelmia, joista tekijä halusi käyttää mieluummin stilleben nimitystä kuin italialaista nature mortea, joka suomeksi merkitsee kuollutta luontoa. Pentti onkin todennut että ”hiljaisuus on tärkeää ja tavoittelen siihen liittyvää intensiteettiä”.

Jälleen joudumme toteamaan että tämänkin projektin toteuttaminen on mahdollista vain apurahan turvin. Hanke ei edellytä MESTARI K.N AIKA -näyttelyn laajuista tukirahaa joten saattaa olla että nostamme sen toiminnassamme etusijalle.