Pertti Ketosesta yhdistyksemme kunniajäsen

Tero Linnamies | 9. helmikuuta 2023 | kuvat: Ulla-Maija Svärd

Vuonna 1989 perustettu Grafiikanpaja Himmelblau on Tampereen keskustassa Finlaysonin tehdaskiinteistössä toimiva taidegrafiikan vedostuspaja, joka on keskittynyt monipuolisesti metalligrafiikan eri tekniikoiden tekemiseen. Vuonna 2001 Grafiikanpaja Himmelblau siirtyi kokonaan yhtiön toimitusjohtaja Pertti Ketosen omistukseen. Paja kustantaa taidegrafiikkaa yhteistyössä taiteilijoiden ja gallerioiden kanssa. Siellä työskentelee joukko Euroopan parhaita taidevedostajia. Pajassa esitellään ja myydään taiteilijoiden tuotantoa. Himmelblau järjestää myös näyttelyitä eri puolille Suomea. Paja on tehnyt yhteistyötä yli sadan suomalaisen ja pohjoismaisen taiteilijan kanssa.

Himmelblau teki aikoinaan yhteistyötä taidekeskus Retretin kanssa. Retretin päädyttyä konkurssiin vuonna 2012 Himmelblaun piti keksiä uusi näyttelyareena. Tähän tarkoitukseen se lanseerasi vuonna 2015 Finlayson Art Arean, joka on vuosittainen kesä-elokuussa järjestettävä kuvataidetapahtuma. Tampereen vuoden 2016 kulttuuriteko -palkinto myönnettiin Pertti Ketoselle ja Grafiikanpaja Himmelblaulle Finlayson Art Area -kuvataidetapahtumasta. Viime kesäinen FAA esitteli jäsenemme Esa Riipan laajan retrospektiivisen kokonaisuuden, jossa oli teoksia 1970-luvulta tähän vuoteen asti. Mukana oli myös tyylikäs mustavalkoinen muotokuva Riipan opettajasta, Pentti Kaskipurosta.

Himmelblaun Koskigalleriassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, ja siellä on esillä myös valtava myyntikokoelma, jossa myydään teoksia Himmelblaussa vuosien varrella työskennelleiltä taiteilijoilta.

Viime lokakuussa yhdistyksemme Turun Taidekappelissa pidetyn Pentti Kaskipuron muistonäyttelyssä esillä olleet Stilleben-grafiikkasalkkujen teokset olivat lainassa Galleria Himmelblaun kokoelmasta. Tammikuun kokouksessa Pro Kaskipuro ry:n hallitus päätti kutsua Pertti Ketosen yhdistyksen kunniajäseneksi nro 3.