Veikko Rydman, ensimmäinen kunniajäsen

Marja Uusiluoto-Raaska | 20. huhtikuuta 2021

Koska Pentti Kaskipuron vanhemman sisaren Anna-Liisan Veikko poika oli lähes neljätoista vuotta Penttiä nuorempi, ikäero oli lapsuusiässä niin suuri, etteivät isot pojat juurikaan pentujen kanssa minnekään lähteneet. Siitä huolimatta on sodan jälkeisestä ajasta Veikolla säilynyt muistoja mm. mummolasta, Pentin äidin luona Korsossa käyntien osalta, etenkin vierailuihin kuulunut saunominen.

Nyt Veikko on asunut jo 50 vuotta Australiassa, joten viimeisten vuosikymmenien aikana tapaamiset ovat jääneet varsin vähiin. Suomen käynniltään kun Veikko ja Tarja poikkesivat Penttiä tapaamaan, muistavat vieläkin hyvin maukkaan raparperipiirakan, jonka Pentti oli itse leiponut ja arvatenkin myös raparperin itse pihan kasvimaalla kasvattanut. Piirakkaa nautittiin kahvin kanssa keittiön pyöreän pöydän ääressä. Häälahjaksi he saivat Pentiltä Leipä-aiheisen taulun, vuodelta 1964, joka oli vedos numero kolme vain viidentoista kappaleen sarjasta. Ensimmäinen vedos on MOMAssa, New Yorkin Modernin taiteen museossa. Se hankittiin samana vuonna Venetsian Biennaalista missä Pentti oli teoksillaan yhtenä Suomen edustajana.

Veikolla ja Tarjalla on tallessa yksi harvoista Pentin öljymaalauksista jonka aiheena tekijä itse poseeraa. Maalaus on valmistettu vuonna 1952. Sen aikaisista öljymaalauksista suuren osan Pentti kriittisenä tuhosi polttamalla keskittyessään enempi grafiikan tekemiseen. Omakuvan omisti Lempi-äiti jonka kuoltua taulu siirtyi Pentin sisarelle Anna-Liisalle ja hänen jälkeensä Veikolle joka on luvannut tuoda maalauksen takaisin Suomeen Pro Kaskipuro yhdistykselle ja kenties edelleen lahjoitettavaksi johonkin museoon. Yhdistyksemme onkin päättänyt kutsua Veikko Rydmanin ensimmäiseksi kunniajäsenekseen.