Suunnitteilla MESTARI K:N AIKA -muistonäyttely

Tero Linnamies | 8. maaliskuuta 2021

Taisi olla joskus jo vuoden 2019 kesällä kun Veikko Rydman ehdotti Pentin vanhan omankuva-öljymaalauksen tuomista kotoaan Australiasta Suomeen ja uteli samalla olisiko joku museo kiinnostunut teoksesta. Väläytteli jopa sen lahjoitusmahdollisuutta. Luulisin, että silloin alkoi muistonäyttelyajatus itämään Marjan ja allekirjoittaneen mielissä. Enää en tarkkaan muista ajankohtaa milloin ajatus oli kypsynyt ja kehittynyt haluksi myös toteuttaa tuo haave.

Lokakuussa aloimme jo vakavasti puhumaan näyttelystä. Samoihin aikoihin mukaan tuli myös toinen Pentin sukulainen, taidemaalari ja graafinen suunnittelija Pia Rydman. Marraskuussa hahmottelin omaa näkemystä näyttelystä paperille. Nimesin sen Mestari K:n ajaksi. Sehän kesti lähes kuusikymmentä vuotta joten sain ajatuksen käydä lävitse Pentin mittavaa työuraa kuutena kymmenvuotisjaksona.

Esittelin Marjalle ja Pialle luonnoksiani Kahvila Johan&Nyströmissä Katajanokalla. Kun vastaväitteitä ei ilmennyt, jatkoin suunnitelman kehittelyä eteenpäin. Samalla vahvistui ajatus, että muistonäyttelyn tulisi olla kattava ja tuore, uutta esiintuova ja intiimi kokonaisuus. Näyttelyn myötä ilmeni myös tarve perustaa Pro Kaskipuro seura etenkin oheismateriaalin tuottamisessa.

Sopivana näyttelypaikkana mielessäni väikkyi Vantaan taidemuseo ARTSI ja sen mittava Kaskipuro-kokoelma. Yhtenä tärkeimpänä tavoitteena oli esitellä uusille ikäluokille Pentin myös nykyaikaiset teokset jotka ovat hyvin kestäneet aikaa muuttumatta vanhahtaviksi. Oli selvää, että tällaista ripustusta varten tarvitaan apuraha. Hakemuksen laatiminen sälyttyi minulle kun selvisi, että olin muutamasta, tosin vain pienestä, apurahasta päässyt osalliseksi. Pialla oli valmisteilla kevääksi kaksikin omaa näyttelyä, joten hän halusi jättäytyä pois työryhmästämme. Apuraha-anomus jätettiin Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolle 7.2.2021. Nyt jännitämme kuinka hankkellemme käy.