Pentti Kaskipuron maalauksia kuudelta vuosikymmeneltä

Tero Linnamies | 19. tammikuuta 2022

Munkkiniemen Taidemaalaamossa on tammikuun näyttelynä esillä kuusitoista Kaskipuron öljymaalausta kuudelta eri vuosikymmeneltä.

Kaskipuron ensimmäiset öljyvärimaalaukset syntyivät rinnan ensimmäisten grafiikkakokeilujen kanssa 50-luvun alussa. Maalausten esikuvia olivat Hugo Simbergin akvarellit, Paul Cézannen asetelmamaalaukset ja Georges Seurat´n piirrokset. Alkuvuosina Kaskipuron aihevalintoina olivat voimakassävyiset maisemat ja asetelmat. Ensimmäisen kerran Kaskipuro oli tarjonnut maalauksiaan Nuorten näyttelyyn vuonna 1952, mutta silloin niitä ei kuitenkaan vielä hyväksytty mukaan. Nuorten 12. yhteisnäyttelyyn seuraavana vuonna hän sai esille maalausten ohella myös grafiikkaa.

Asetelma, 1953

Kaskipuro suhtautui maalaamiseen vakavasti ja jatkoi sitä vuoden 1955 vaiheille. Grafiikka kiehtoi kuitenkin enemmän, ja kun grafiikan tekniikkaan keskeisesti liittyvät valöörit, valon ja varjon korostaminen, alkoivat hallita liiaksi, lopetti aktiivisen maalaamisen. Löydettyään grafiikassaan uuden aihemaailman kun keittiön pöydällä arkiset syötävät objektit tarjoutuivat malleiksi, Kaskipuro päätti keskittyä hiomaan grafiikan tekniikkaansa ja jatkamaan maalaamista vain harrastusmielessä.

Graafikko ja maalari Giorgio Morandin löytäminen muutti Kaskipuron maalausaiheet ja värimaailman. Syötävät aiheet olivat kuitenkin vain lähtökohta tutkia muotojen keskinäisiä suhteita ja niiden välisiä jännitteitä italialaisen, asetelmamaalauksen mestareihin kuuluvan Morandin tapaan. Entisten voimakkaiden värien tilalle tuli ”harmaa kausi”. Kuva-aiheet perustuivat syötävien objektien ohella keittiössä tarvittaviin astioihin ja työvälineisiin. Uusina merkittävinä aiheryhminä tulivat pussit, pullot ja kannut joita Morandikin hyödynsi omissa asetelmissaan.

Limppu, 2006

50-luvun puolivälin jälkeen ei Pentin öljyjä ollut julkisesti esillä kunnes 1970 Suvi-Pinxissä yllätti! Kaskipuro osallistui ensimmäiseen näyttelyyn tusinalla pienimuotoisella, Morandin henkeä, värimaailmaa ja sommittelua kunnioittavalla öljymaalauksella, jotka kaikki myytiin.

Kauppias Kalevi Aallon keräilyn kohteina olivat exlibrikset ja mitalit. Tutustuttuaan Kaskipuroon hän keräsi vuosien varrella näyttävän kokoelman tämän öljymaalauksia, kaikkiaan parikymmentä teosta, hankkien ne suoraan tekijältä. Vuonna 2011 kokoelma oli esillä Vantaan monitoimikeskus Lumossa. Joitakin vuosia myöhemmin Aalto luopui siitä ja myi kokoelman. Öljymaalauksia Pentti työsti enemmän tai vähemmän säännöllisesti koko kuusikymmenvuotisen taiteilijauransa ajan.

Munkkiniemen Taidelainaamon tammikuun näyttelyssä on esillä myös Jaakko Mattilan vesiväriteoksia ja yhdistyksemme jäsenen ja Taidelainaamon omistajan taidemaalari Jaro Palmun maalauksia.

Näyttely on avoinna 15.1. – 26.2.2022 ja sen osoite on Munkkiniemen Puistotie 7, 00330 Helsinki. Näyttelyn aukioloajat ke-pe 11-17 ja la 11-15.