Palaako Omakuva-maalaus Australiasta?

Marja Uusiluoto-Raaska | 9. maaliskuuta 2021

Taiteilijauransa alkuvuosina Pentti teki grafiikan ohessa myös öljymaalauksia. Pidettyään ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 1956 Hotelli Tornin ateljeebaarissa Helsingissä, jossa oli grafiikkateosten rinnalla myös öljymaalauksia ja saatuaan myönteistä palautetta grafiikasta, hän päätti pistää pääpainon grafiikan tekoon. Vanhimmat maalaukset eivät välttyneet Pentin kritiikiltä. Suuren osan niistä hän poltti.

Yksi alkukauden öljymaalauksista lienee omakuva vuodelta 1952, joka oli hänen äidillään Vantaalla, Hanalan mökin seinällä. Teoksessa nuorukainen on kuvattu baskeripäisenä, tummasankaiset pyöreähköt lasit silmillä ja näyttää jo selvästi taiteilijalta. Maalauksen hillitty väriskaala poikkeaa Pentin alkuaikojen maalausten voimakkaasta värienkäytöstä ja sitä tukee osaltaan rauhallinen, selkeä sommittelu. Myös kasvojen totinen ja tarkkaavainen ilme.

Mallille ominaista hintelää ja pitkänhuiskeaa olemusta korostaa liian pitkältä vaikuttava kaula ja vartalon suora ja jäykkä asento.Teoksen vasemmassa yläkulmassa on signeeraus P.K.52. Yksinkertainen listakehys lienee alkuperäinen ja Pentin tekemä sekin. Taulun takana on ainoastaan sen kokoon liittyvä tieto 38/55. Äidille syntymäpäivälahjaksi annettu omakuva säästyi tuomiolta ja on myöhemmin äidin kuoltua kulkeutunut sisaren pojalle Veikko Rydmanille Australiaan. Nyt Veikko on luvannut itse tuoda teoksen Suomeen jos sen tekijää kunnioitetaan muistonäyttelyllä.