Kunniajäsenemme elämäkerta
| 26. syyskuuta 2021
”Outi Heiskanen – taiteilija kuin shamaani on kirja rakastetusta ja aina yllättävästä taiteilijasta joka mursi, muutti ja loi uusiksi taiteen, mutta myös naisen elämän yleisesti hyväksyttyjä normeja. Hänet tunnetaan monista häkellyttävistä performansseistaan ja suurista installaatioistaan, parhaiten kuitenkin herkistä alkukuvien kaltaisista grafiikanvedoksistaan, joiden miltei maaginen maailma ei jätä ketään välinpitämättömäksi”. Näin luonnehditaan Outi Heiskasta Tuula Karjalaisen tuoreessa elämäkerta- teoksen kansitekstissä.
Kirjassa Outin pitkäaikainen ystävä ei halua pitäytyä yksinomaan hänen taiteessaan, vaan valottaa Outin elämää, kaikkine ristiriitoineen ja monimutkaisuuksineen. Ei tunne tarvetta pienentää tai suurentaa häntä, vaan tuoda esiin Outin kiehtovan luovuuden, mutta myös voimakkaasti ilmenevän itsekeskeisyyden.
Suuri vaikuttaja Outi Heiskaselle oli Taideteollisessa korkeakoulussa hänen opettajansa Pentti Kaskipuro. Taiteilijaksi Outi kehittyi Kaskipuron koulussa Mestari K:n opetuksessa. ”Outi oli ensimmäistä päivää koulussa. Tulin pitämään tunteja ja mietin, mikähän epeli tuolla oikein on. Hän veisti puupiirrosta toinen jalka korkealla jakkaralla ja suusta tuli repliikkejä, joita en ymmärtänyt”, Pentti Kaskipuro muistelee ensimmäistä kohtaamistaan Outi Heiskasen kanssa. ”Kun näin Outin piirroksia, ymmärsin kuitenkin heti, että tässä on taiteilija”. Outi oli omapäinen oppilas ja hiiva, joka laittaa taikinan nousemaan missä vain. Hänellä on paljon hyviä ajatuksia, jotka ryöppyävät. Hänestä sain vastaväittäjän aina, kun sanoin jotain, Kaskipuro muisteli Veikko Halmetojan Himmelblaun Grafiikanlehteen tehdyssä haastattelussa. Outin avoin persoona puolestaan vapautti luokan ilmapiiriä merkittävästi. Hän saattoi välillä seistä päällään tai veisata virsiä Mirja Airaksen kanssa. Outilla oli tietysti paljon sellaista, jota kaipasin itselleni. Spontaania, välitöntä ja improvisoivaa. Hänen ilmaisupuoleensa ei mitenkään voinut puuttua. Hänellä oli niin oma juttunsa.
”Pentti Kaskipuro oli minulle puhdas, oikeaoppinen graafikko. Ja ajatella, että hän sai tällaisen oppilaan, joka on kaiken hajottanut, mitä grafiikassa voi hajottaa”, muisteli Outi opiskeluaikaansa. ”Opettajana Pentti oli meille kuin grafiikan pyhimys tai suorastaan pienehkö jumala”, Outi suitsutti.
Tuula Karjalaisen elämäkerta kartoittaa Outin elämää ja sisäistä ajatusten kulkua hyvin intiimillä otteella minkä mahdollistaa lukuisat Outin päiväkirjat jotka ovat toimineet myös tekijälleen terapeuttisena itsehoitona. Yllättävän onnistuneesti on Karjalainen pystynyt Outin pitkän ja rikkaan elämän puristamaan yhden kirjan kansien väliin siitäkin huolimatta ettei kirjoitusvaiheessa ole enää ollut mahdollista käydä tapahtumia lävitse Outin kanssa tämän muistisairaudesta johtuen.
Kannen kuva: Lehtikuva / Tor Wennström
Outi Heiskasen retrospektiivinäyttely Ateneumissa 1.10. – 30.10.2021
Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Näyttelyn on kuratoinut Heiskasen taiteen tuntija ja pitkäaikainen ystävä FT Tuula Karjalainen yhdessä Ateneumin intendentin Sointu Fritzen kanssa. Retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen Heiskasen monipuolisen ja monialaisen taiteensa eri osa-alueet. Yli 300:n teoksen näyttely esittelee grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyssä nähdään myös kokonaisen salin verran Outi Heiskasen ja valokuvataiteilija Janne Laineen yhteisteoksia.