Graafikko Outi Heiskanen, kunniajäsen nro 2

Marja Uusiluoto-Raaska | 23. huhtikuuta 2021

”Outi oli ensimmäistä päivää koulussa. Tulin pitämään tunteja ja mietin, mikähän epeli tuolla oikein on. Hän veisti puupiirrosta toinen jalka korkealla jakkaralla, ja suusta tuli repliikkejä, joita en ymmärtänyt”. Näin muisteli Pentti Kaskipuro ensimmäistä kohtaamistaan Outi Heiskasen kanssa Veikko Halmetojan Grafiikanlehteen tehdyssä artikkelissa. ”Kun näin Outin piirroksia, ymmärsin kuitenkin heti, että tässä on taiteilija” Pentti jatkoi.

Pentti onnistui istuttamaan oppilaisiinsa uteliaisuuden grafiikkaa kohtaan. Opettajan kaiken salliva hiljainen hyväksyntä sai oppilaat ponnistelemaan opinnoissaan. Oppilaat perivät häneltä tekemisen ilon ja sen kurinalaisuuden, jota eri tekniikoiden, materiaalien ja kemikaalien kanssa työskenteleminen vaati. Pentin olemus ja osaaminen tekivät lähtemättömän vaikutuksen, ja Outin avoin persoona puolestaan vapautti luokan ilmapiiriä merkittävästi. Hän saattoi välillä seistä päällään tai veisata virsiä Mirja Airaksen kanssa.

”Pentti Kaskipuro oli minulle puhdas, oikeaoppinen graafikko. Ja ajatella, että hän sai tällaisen oppilaan, joka on kaiken hajottanut, mitä grafiikassa voi hajottaa”, on Outi muistellut. Outi oli kerännyt Kaskipuron koulun aikaisia Pentin luonnospiirroksia, grafiikan koevedoksia erilaisille papereille sekä joitakin joulutervehdyksiä ja tallettanut ne vanhan ”Mestarimaalauksia” kirjan väliin. Tämän merkittävän ja Kaskipuron koulua osaltaan dokumentoivan kokoelman hän halusi lahjoittaa yhdistykselle.